Cara masak Bubur Tepung Barli / Talbinah
2 sudu makan tepung barli
2 cawan air (500 ml). Air paip
Caranya
1. Masukan 2 sudu mkn tepung barli ke dalam periuk
2. Lepas tu masukan 2 cawan air paip / air bertapis/ air mineral.
3. Kacau ikut pusingan tawaf /lawan jam sehingga tepung tidak berketul atau cair
4. Masak diatas api. Kacau ikut pusingan tawaf /lawan jam sehingga
mendidih/masak.
5. Sejukan.. makan..boleh bubuh madu, badam, kismis, minyak zaitun
Kalau nak rasa ala2 bubur cendawan pizza hut.. bubuh lada sulah/lada putih
sikit. (Serbuk yg ditumbuk/blend sendiri)
Semasa masak bubur ini boleh dicampur dgn sayur2, flax seed, cendawan
2 sudu makan tepung barli
2 cawan air (500 ml). Air paip
Caranya
1. Masukan 2 sudu mkn tepung barli ke dalam periuk
2. Lepas tu masukan 2 cawan air paip / air bertapis/ air mineral.
3. Kacau ikut pusingan tawaf /lawan jam sehingga tepung tidak berketul atau cair
4. Masak diatas api. Kacau ikut pusingan tawaf /lawan jam sehingga
mendidih/masak.
5. Sejukan.. makan..boleh bubuh madu, badam, kismis, minyak zaitun
Kalau nak rasa ala2 bubur cendawan pizza hut.. bubuh lada sulah/lada putih
sikit. (Serbuk yg ditumbuk/blend sendiri)
Semasa masak bubur ini boleh dicampur dgn sayur2, flax seed, cendawan