Tuesday, October 3, 2017

Cara masak Bubur Tepung Barli / Talbinah

Cara masak Bubur Tepung Barli / Talbinah

2 sudu makan tepung barli
2 cawan air (500 ml). Air paip

Caranya

1. Masukan 2 sudu mkn tepung barli ke dalam periuk

2. Lepas tu masukan 2 cawan air paip / air bertapis/ air mineral.

3. Kacau ikut pusingan tawaf /lawan jam sehingga tepung tidak berketul atau cair

4. Masak diatas api. Kacau ikut pusingan tawaf /lawan jam sehingga
mendidih/masak.

5. Sejukan.. makan..boleh bubuh madu, badam, kismis, minyak zaitun

Kalau nak rasa ala2 bubur cendawan pizza hut.. bubuh lada sulah/lada putih
sikit. (Serbuk yg ditumbuk/blend sendiri)

Semasa masak bubur ini boleh dicampur dgn sayur2, flax seed, cendawan

APA ITU HERBA ?

  APA ITU HERBA ? Herba adalah tumbuh-tumbuhan yang mempunyai nilai dari segi perubatan, khasiat makanan dan baunya. Herba digunakan secara ...