Monday, October 2, 2017

Cara masak biji barli

Cara masak biji barli

500gram biji barli
3 litre air (2 botol besar air mineral)

Cara2nya

Basuh biji barli spt basuh beras. Kemudian rebus saja dgn 3 litre air. Bila dah
mendidih, biarkan mendidih terus sehingga 10 - 15 minit lg. Tutup api..
Jgn risau jika barli x kembang lg..barli akan kembang sendiri nanti.

Bila dah sejuk, simpan dlm peti sejuk. JANGAN SIMPAN DITEMPAT BEKU.

Apabila nak mkn, ambil & panaskan yg kita perlu saja.
Mknlah spt mkn nasi berlaukan sayuran..

Airnya yg byk tadi, boleh diminum semasa sarapan pagi. Nak tambah lemon pun
boleh. Nak minum sejuk/panas pun boleh. Jgn maniskan dgn gula.

kalau takut lambat habis. Takut basi. Boleh rebus setiap kali nak mkn.

Sy rebus byk2 sebab nak cepat boleh mkn. Bosan tunggu lama2. Perut dah
lapar...

Bila nak mkn, ambil 1-2 senduk dr peti sejuk, panaskan atau masak sekali dgn
sayur2.

Cepat dimasak. Sedap dimakan

APA ITU HERBA ?

  APA ITU HERBA ? Herba adalah tumbuh-tumbuhan yang mempunyai nilai dari segi perubatan, khasiat makanan dan baunya. Herba digunakan secara ...